Brīvdabas kino seanss „Baltu ciltis” Valmiermuižā


Lai sagatavotos etnofestivālam „SVIESTS 2018”, turpinām „SVIESTA kulšanas” notikumu sēriju. Jau 8. jūnijā plkst. 22.00 Valmiermuižas pils parkā tiks izrādīts brīvdabas kino seanss brāļu Ābeļu dokumentālajai drāmai „Baltu ciltis”, kas skatītājus izglīto par baltu ciltīm ar krāšņām animētām epizodēm un vēsturiskās realitātes inscenējumiem. Īpaši lepojamies, ka filmas mūzika ir Studijas “Lauska” vadītāja Kaspara Bārbala garadarbs. 

Filma „Baltu ciltis” atspoguļo nežēlīgos centienus tagadējo Latvijas teritoriju apdzīvojošos pagānus 13. gs. pievērst kristietībai. Faktos balstītais filmas stāsts veidots tā galvenajam varonim, tirgotājam Larsam no Gotlandes (aktieris Kaspars Aniņš), apceļojot un iepazīstot kuršu, latgaļu, sēļu, zemgaļu, prūšu, jātvingu, galindu, augštaišu un žemaišu apdzīvotās zemes, kas tobrīd sasniegušas savu augstāko attīstības pakāpi. Dokumentālā drāma uzdod jautājumu, cik daudz mēs vispār zinām par sevi un saviem priekštečiem, un šķetina mītus par baltiem kā arāju tautu, bez romantizēta izskaistinājuma atspoguļojot to cīņassparu un drosmi, kā arī skaudros dzīves apstākļus.

Pēc iespējas precīzu ieskatu Eiropas pēdējo pagānu dzīvēs veido zinātnisks teksts, vēsturiskas rekonstrukcijas un inscenējumi, autentiski tērpi, rotas, pielāgota vide, kā arī datoranimācija un 3D grafika. Lai vēsturiski precīzi parādītu, kā balti dzīvoja, kam ticēja un kas tos darīja stiprus, filmas tapšanā iesaistījušies vēsturnieki, eksperimentālie arheologi, rekonstruktori un baltu tautu mitoloģijas speciālisti. Dokumentālā drāma „Baltu ciltis” ir viena no 16 Nacionālā Kino centra programmas „Latvijas filmas Latvijas simtgadei” filmām.

Ieeja bez maksas. Pēc seansa tikšanās ar filmas radošo komandu, lai pārrunātu redzēto, piedzīvoto un filmas tapšanas procesu.

  1. gada 16. jūnijā Valmiermuižā notiks etnofestivāls „SVIESTS”, kas šogad atzīts kā valstiski nozīmīgs kultūras pasākums. Festivāla, kurš sakrīt ar Latvijas simtgades svinībām, tēma ir „baltu ciltis”, kas atspoguļosies mūzikā, amatniecībā un kulinārijā. Papildu labākajām latviešu etnogrupām uzstāsies arī dienvidu kaimiņtautu mūziķi, kuru valstis atrodas bijušajās baltu cilšu teritorijās – Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā.