Senču dziesmas – Lietuviešu sutartinu meistarklase


2018.gada 19.jūlijā plkst. 18.00

Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums”

Jauniela 29a, Vecrīga

Aicinām uz sutartinu meistarklasi lietuviešu dziedātājas Lauritas vadībā. Sutartines ir seni, polifoniski tradicionāli lietuviešu dziedājumi, kurus var salīdzināt ar mantrām, jo tiem piemīt meditatīvs, rituāls spēks. Šīs dziesmas ir kā vēstules no pagātnes, kuru vārdus varbūt esam aizmirsuši, tomēr melodijas radīs rezonansi sirdīs un dvēselēs. Kopīgi sadziedoties, būs iespējams piedzīvot vienreizēju un vienojošu un maģisku saskaņu. Lai piedalītos, nav nepieciešama muzikāla sagatavotība vai lietuviešu valodas zināšanas.
Laurita Peleniūte ir lietuviešu muzikālas tradīcijas glabātāja, kura dzied un māca dziedāt jau 15 gadus. Savā daiļradē viņa apvieno muzikālas tradīcijas no dažādām pasaules malām, jo viņa tic visu kulturālo tradīciju kopīgām pirmatnējām saknēm. Laurita ir bijusi lietuviešu folkroka grupas “Žalvarinis” dalībniece un dibinājusi pasaules mūzikas grupu “Marga muzika”.
Laurita saka: “Dziesma ir maģisks rituāls, kurš it visur tiek nodots no paaudzes paaudzei. Visām pasaules tautām ir tās pašas dziesmas, kuras pavada cilvēku viņa dzīves ceļā: jaundzimušais dzird mātes šūpuļdziesmu, divu cilvēku mīlestību vainago kāzu dziesmas, kara dziesmas vada karavīru cīņā, arī ikdienas darbu atvieglo darba dziesmas, un dzīves noslēgumā dzied bedību dziesmas.”

Meistarklases otrajā daļā būs iespēja satikties ar burjatu dziedātāju un mūziķi Aleksandru Arhinčejevu, jeb SHONO, kurš pērn ar savu grupu SHONO BAND viesojās Rīgā, pasaules mūzikas festivālā PORTA. Aleksandrs ir vadošais virstoņu vokālists Burjatijā un nepārspēts improvizācijas meistars. Viņš sasniedzis panākumus burjatu nacionālo eposu -uligeru- un tautas stāstījumu izpildīšanas mākslā. Aleksandru dēvē par “cilvēku-orķestri”,- viņš spēlē daudzus mūzikas instrumentus: morinhuru, suhhuru, limbu, homushembardu u.c.

Ieeja – ziedojums sākot no 10 EUR.