“Auļi” jaunajā albumā “Visapkārt” izmanto Dolby Atmos skaņas formātu


Bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” savu jauno albumu “Visapkārt” piedāvā klausīties vismūsdienīgākajā visaptverošajā skaņas formātā – Dolby Atmos

Tradicionāli esam pieraduši dzirdēt mūzikas ierakstus stereo formātā t.i. caur diviem skaļruņiem, kuri skaņu telpiski ierobežo. Dolby Atmos tehnoloģija nojauc šīs barjeras, radot klausītājam sajūtu, ka skaņa to ietver no visām pusēm.

Video redzams tehnoloģiju salīdzinājuma piemērs https://youtu.be/wsAHls0_9O0 

Grupas “Auļi” albums “Visapkārt” Stereo formātā ir pieejams visās mūzikas straumēšanas vietnēs https://distribute.avid.com/smartlink.cfm?MTAwMDAwMzI1MjU2 

Mājas kinozāļu īpašnieki to var baudīt Dolby Atmos formātā vietnē Tidal  https://listen.tidal.com/album/170263397 

https://tidal.com/browse/album/170263397

Albuma “Visapkārt” skaņdarbus komponējuši Kaspars Bārbals, Mārtiņš Miļevskis un Edgars Kārklis. Katrs no autoriem izmantojis Dolby Atmos sniegtās iespējas, lai klausītāju burtiski ierautu visaptverošā bungu un dūdu mūzikas virpulī.

“Kad uzzināju, ka Dolby Atmos tehnoloģija kļuvusi pieejamāka un šobrīd to var baudīt ne tikai kinoteātros, bet arī mājās, nolēmu izmēģināt tādu pakalpojumu sniedzēju kā Netflix un Apple TV sniegtās iespējas. Šajos servisos netrūkst filmu un seriālu, kurus var izbaudīt ar pilnu skaņas jaudu pat dzīvokļu mājas guļamistabā. Savukārt, kad kompānijas Dolby un Avid paziņoja par iespēju ar Dolby Atmos skaņu strādāt jebkurā ierakstu studijā, kura tam ir pielāgota un savu veikumu publicēt mūzikas straumēšanas vietnē Tidal – šaubu vairs nebija – Auļu jaunajam albumam bija jātop tieši šādi!” Stāsta Auļu dūdinieks un Studijas Lauska skaņu inženieris Kaspars Bārbals

Komponists un Auļu bundzinieks Mārtiņš Miļevskis: “Nolēmām radīt 12 instrumentālu kompozīciju albumu. Izstrādājām koncepciju, ka papildus bungām un dūdām izmantosim jebko, kas ienāk prātā un tā arī darījām. Jau komponēšanas procesā zinot, ka rezultāts skanēs visapkārt klausītājam bija īpaši interesanti veidot aranžējumus. Šādā formātā klausītājs var dzirdēt daudz vairāk, jo viss nav iespiests divās tumbiņās. Rodas sajūta par neierobežotu plašumu”.

Turklāt, katram no 12 albūma skaņdarbiem izveidots savs video stāsts. “Mūsu mērķis bija radīt Latvijas ainavām bagātus, noskaņu raisošus klipus, kuri būtu vizuāli krāšņi, taču pietiekoši vienkārši, lai mūzika paliktu priekšplānā” stāsta video klipu režisors Kaspars Bārbals.

Novērtējot rezultātu, dziesmu autors un Auļu dūdinieks Edgars Kārklis atzīst: “Pēc manām domām, šis Auļu albums skan nevainojami! Lieliski var saklausīt pat smalkākās aranžējuma nianses. Katrai dziesmai skanējums ir panākts tāds kādu iztēlojos komponējot!”