Saucējas dzied dabā


Grupa „Saucējas” aicina uz dziesmotu pastaigu Vīna kalnā Sēlijā

Lai atzīmētu sava albuma “Dabā” iznākšanu, Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” sestdien, 3. jūlijā, aicina uz skanīgu pastaigu Viesītes novada Vārnavas Vīna kalnā “Rudzīši”. Pirms pastaigas būs grupas vadītājas Ivetas Tāles priekšlasījums par āra dziedāšanas tradīcijām, kā arī vairākas citas aktivitātes.

Vīna kalna akustiskajā vidē varēs baudīt gan Sēlijas, gan citu Latvijas novadu pavasara un vasaras brīvā dabā dziedamās dziesmas. “Sēlija ir īpaša gan ar savu pauguraino reljefu, kas veido āra dziedāšanai piemērotu, skanīgu vidi, gan ar šeit pierakstīto bagāto dziesmu pūru. Tieši Vārnavā ir fiksētas šim novadam raksturīgās pavasara rotāšanas dziesmas – daudzbalsīgas melodijas ar burdonu, sekundu intervāliem un piedziedājumu rotā, sēļiem raksturīgie ganu saucieni un citas dziesmas. Sēlijas repertuārs ir “Saucēju” dabas ierakstu nozīmīga daļa, tāpēc priecājamies, ka viens no albuma atvēršanas pasākumiem notiek tieši Vārnavā,” stāsta Iveta Tāle.

Vīna kalns ir apkārtnes augstākā virsotne, no kuras  paveras skats uz pauguraino un mežu ielokiem bagāto ainavu. Šajā dabiskajā akustikā klausītāji “Saucēju” priekšnesuma laikā ir aicināti pārvietoties, meklējot sev piemērotākās vietas mūzikas baudīšanai.

Pastaiga sāksies plkst. 19.30, bet skatītāji tiek gaidīti jau no plkst. 16.00, lai nesteidzīgi iepazītu gleznaino un kultūrvēsturiski nozīmīgo apkārtni, piemēram, aizstaigātu pāris kilometrus līdz Vecā Stendera atdusas vietai Vecajā Sunākstes kapsētā, Sunākstes baznīcai un Stendera 300 gadu jubilejai par godu izveidotajai Ābeces takai. Viesiem būs iespēja tikies ar “Rudzīšu” māju saimnieci Birutu Šaroku, kura pastāstīts par vīnogu audzēšanu un dažādajām vīnogu šķirnēm, nobaudīt vietējo ražotāju saldējumu un citus gardumus. Plkst. 18.00 notiks “Saucēju” vadītājas Ivetas Tāles priekšlasījums par latviešu āra dziedāšanas tradīcijām, īpaši izceļot Vārnavas un Sēlpils mantojumu. Bērni šajā laikā varēs piedalīties muzikālā nodarbībā. Pasākuma laikā būs apskatāma jaunā ornitologa un fotogrāfa Miķeļa Zalāna putnu foto izstāde. 

Pastaiga Vīna kalnā ir viens no “Saucēju” izdevuma “Dabā” trīs prezentācijas pasākumiem. Pirmā pastaiga notika Krimuldas Kubeseles takā, bet nākamais pasākums būs 6. augustā Ļaudonas pagasta Sāvienas pilskalnā. Albumu “Dabā” izdeva Kultūras menedžmenta centrs “Lauska”, tas ir pieejams www.lauska.lv un mūzikas veikalā UPE, kā arī Spotify un citās mūzikas straumēšanas vietnēs.

Pasākumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Viesītes dome un Vīna kalna saimnieki. 

Vīna kalna “Rudzīši” gandrīz hektāru lielajā vīnkoku dārzā aug ap 80 dažādu šķirņu vīnogas. Šis dārzs ir viens no Latvijā lielākajiem un šķirnēm bagātākajiem vīnogu stādījumiem ziemeļu platuma grādos.

Par “Saucējām”: Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu „Saucējas” jau no 2003. gadā apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot tām lokālajām tradīcijām, kurām raksturīga daudzbalsība. „Saucēju” repertuārā ir plaši pārstāvēti dažādi latviešu tradicionālās polifonijas veidi, kas sniedz priekšstatu gan par arhaiskās burdondaudzbalsības veidiem, gan dažādām vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formām. Savas darbības laikā „Saucējas” sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kas veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām. Grupa izdevusi piecus mūzikas albumus: “Saucējas” (2007), „Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora” (2012) (saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu kā 2012. gada labākais tautas mūzikas albums), „Saucējas. En concert á Paris” (2014), “Trīci, munu ustabeni” (2016) (saņēmis Latgaliešu kultūras gada balvu „Boņuks”) un “Dabā” (2021).