Etnofestivāls SVIESTS 28. augustā Valmiermuižā


Valmiermuižā sāk kult un kalt etnofestivālu SVIESTS

Vasaras izskaņā, 28. augustā, Valmiermuižā gaidāms jaudīgais etnofestivāls SVIESTS, tāpēc jau tagad to sāk kult! Tā kā šī gada festivāla tēma ir „dzelzs”, tad rīkotāji ķērušies pie kalšanas, lai jau drīz atkal visi tiktos – koncertos, tirdziņā, meistarnīcās, dančos un līdzās uguns skulptūrai ļautos tās varenumam. Uzsākta biļešu tirdzniecība uz vakara koncertu – programma un biļešu iegāde rodama etnosviests.lv.

Etnofestivāls SVIESTS ir iesaistījies Radošās Eiropas projektā „NuFolk – Global Connections”, kā ietvaros tiek veidots starptautisks folka orķestris, kurš uzstāsies arī Valmiermuižā. Galvenie ārzemju viesi būs jaudīgais un teatrālais ukraiņu dāmu grupējums „Dakh Daughters”. To, kas ir tarantella, ļaus izzināt sicīliešu grupa „Quartetto Areasud”, kuru dienas daļā varēs arī baudīt kopā ar mūsu pašu dziedātājām „Saucējas”. Latviešu etnomūziku pārstāvēs pieredzējušie „Skyforger” ar īpašu folka programmu, kā arī jestrie „Rahu the Fool” un „Kaktu balles muzikanti”, kas vakaru noslēgs ar dančiem. Īpaša un maģiska festivāla atpazīšanas zīme ir uguns skulptūra, kuru radīs mākslinieks Jordi NN no Spānijas.

Valmiermuižā izcelsim ļaudis, kuri jaudā – kuriem pašiem, viņu darbiem un izpausmēm raksturīga jauda – mūzikā, amatniecībā, dzīves uztverē. Viens no jaudīgākajiem dabas elementiem ir dzelzs, ko tomēr tīrā izpausmē dabā nevar sastapt. Līdz ar to gan sviests, gan dzelzs ir kultūras produkts – tīra, dabiska manta, kura radusies, cilvēkam jaudīgi uz to iedarbojoties – kuļot un kaļot. Pandēmijas laiks, kas, cerams, vasaras noslēgumā būs jau pierimis, daudziem lika ieturēt garu pauzi, izvērtēt savas prioritātes un pielāgot ikdienu, tāpēc festivāla apmeklētājiem vēlamies sniegt jaunu, jaudīgu uzrāvienu – kuļam sviestu un kaļam dzelzi!

Vairāk informācijas par programmu atrodama etnosviests.lv, kā arī piesekojot festivāla Facebook un Instagram kontiem. Festivāla dienas daļa ir bez maksas. Ieejas maksa vakara koncertam, biļetes iegādājoties pirms notikuma, ir 10,00 EUR, bet pasākuma dienā 15,00 EUR. Vakara koncertu apmeklēt klātienē būs iespēja tiem skatītājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, vai kuri ir pārslimojuši Covid-19. Pie ieejas apmeklētājiem būs jāuzrāda ieejas biļete kopā ar derīgu personu apliecinošu dokumentu un Covid-19 sertifikātu. Ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Vakara koncerts no 12 g.v. (nosacījums var tikt mainīts, ņemot vērā aktuālos kultūras pasākumu ierobežojumus).

No 1. jūnija ikvienam ir iespēja vietnē www.Covid19sertifikats.lv iegūt digitālu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu. Sertifikātu var izdrukāt vai saglabāt savā viedierīcē..

Etnofestivālu SVIESTS rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”. Atbalsta Valmiermuižas alus darītava, Valmieras novads, Valsts kultūrkapitāla fonds, Eiropas komisijas programma “Radošā Eiropa” un LR Kultūras ministrija, garškopju kustība „Gardu muti”, ZAAO un citi labvēļi.