Ruķeļkalnā notiks trīs Vidzemes kultūras mantojumam veltīti akustiskie koncerti


Ruķeļkalnā Amatas novadā notiks trīs Vidzemes kultūras mantojumam veltīti akustiskie koncerti

Kultūras menedžmenta centrs „Lauska“ šovasar rīko maza izmēra tematiskus koncertus, kuri ļaus gan tuviem gan tāliem viesiem iepazīties ar dažādām īpaši Vidzemei raksturīgām kultūras mantojuma iezīmēm. Koncerti notiks lauku vidē, brīvā dabā, bez apskaņošanas, viensētā „Ruķeļi“, kura atrodas Amatas novadā. Akustiskie koncerti, it īpaši lauku apstākļos, mūsdienās ir praktiski izzuduši, bet vēl 20. gadsimta 30. gados jebkāda mūzika tika atskaņota tikai akustiski bez jebkādas apskaņošanas.

Pirmajā koncertā tradicionālās dziedāšanas kopa „Saucējas“ laidīs balsi pāri Vidzemes augstienes pakalniem un lejām un sarīkojuma dalībniekiem būs iespēja ieklausīties, kā senās tautasdziesmas skan savā dabīgajā vidē – pāri laukiem un mežiem. Otrajā koncertā Drabešu muižas muzikanti iedzīvinās tepat apkaimē vāktās dziesmas un folkloru, kuru pierakstījis Drabešos dzimis folklorists Voldemārs Stelbergs. Sarīkojumu cikls noslēgsies ar vienu no Vidzemes krāšņākajiem tautas instrumentiem – „Ieviņa“ ermoņikām. Dančus spēlēs gan vecmeistars Valdis Andersons ar kapelu, gan pētnieks un muzikants Oskars Patjanko.

Sestdien, 25.jūlijā plkst. 18.00

Saucējas dzied dabā

Saucējas

Saucējas aicina uz neparastu koncertu, kurā dziedāsim dabā – mēģināsim klausītājiem uzburt skanisko ainavu, kāda tā kādreiz bijusi Latvijas pakalnos, mežos un pļavās, kad vēl varēja dzirdēt ganu gavilēšanu, rotāšanu, garos saucienus, leišus un godu balsus. Šoreiz mūsu skatuve un mikrofoni būs Ruķeļu pakalni, meži un gravas, bet klausītājus aicināsim pašus būt sev par skaņu režisoriem, brīvi pārvietoties un atrast vietas, kurās skanējums ir visizteiksmīgākais. 

Pirms koncerta grupas vadītāja Iveta Tāle īsi pastāstīs par latviešu dabā dziedāšanas tradīcijām un Saucēju gūto pieredzi, īstenojot projektu “Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā”.

Saucējas arī Ruķeļu kalnā pirms gada ir meklējušas un atradušas “zelta skaņu” un ierakstījušas savas balsis koku, vēja, putnu un arī dažu mājlopu pavadījumā.

Pēc koncerta aicinām sadziedāties ar Saucējām Ruķeļu pagalmā pie ugunskura un tējas! Lūgums paņemt līdzi savas krūzītes tējai.

Svētdien, 9.augustā, plkst. 16.00

Drabešu muižas muzikanti dosies pa pēdām Cēsu apkaimes folkloras vācējam Voldemāram Stelbergam

Drabešu muižas muzikanti

Drabešu muižas muzikanti jau vairākus gadus strādā pie programmas, kas veltīta Voldemāram Stelbergam, kura Cēsu apkaimes folkloras vākums ir būtisks un nenovērtējams materiāls Vidzemes tradicionālajā kultūrā. Folkloras kopas koncertu papildinās arī stāstījums par izmantoto materiālu un Voldemāru Stelbergu. Stelberga dziesmu pūrā ir ir gan rātnas, gan visnotaļ nerātnas dziesmas, kuras spilgti atspoguļo šīs apkaimes ļaudis un seno laiku sadzīvi.

Voldemārs Stelbergs (12.03.1891 – 24.04.1940) bija ievērojams kultūras darbinieks un folkloras vācējs pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. V.Stelbergs dzimis Drabešu pagasta „Tauriņos”, mācījies Latvijas konservatorijā vijoļspēli un mūzikas teoriju, kā arī zīmēšanu un gleznošanu pie mākslinieka Eduarda Brencēna. Nozīmības ziņā kā tautas garamantu vācējs minams tūlīt aiz Jurjāņu Andreja, Emīla Melngaiļa un Andreja Krūmiņa. Savācis 2630 folkloras vienības.

Sestdien, 22.augustā, plkst. 17.00 –

Vidzemes ermoņikas „Ieviņas“ – spēlēs Oskars un Lauma, kā arī vecmeistars Valdis Andersons ar kapelu

Valdis Andersons un kapela

Valdis Andersons uzstāsies ar lauku videi raksturīgu kapelu, kuras sastāvā ir gan ieviņa akordeons, gan cītara. Sarīkojuma laikā koncerta dalībnieki pastāstīs arī par ermoņiku spēles tradīcijām Vidzemē un par pašu instrumentu, kura viena jauna kopija tika pavisam nesen izgatavota ar KKF atbalstu. Oskars Patjanko ir padziļināti pētījis Ieviņu ermoņikas, kopā ar Laumu Bērzu no „Tautumeitām“ viņi spēlē kapelā „Kaktuballes muzikanti“. Vakara gaitā būs iespēja arī iesaistīties dančos.

Klausītāji aicināti:

  • ģērbties atbilstoši laikapstākļiem,
  • nodrošināties ar kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem un kādu našķi pie ugunskura,
  • uz koncerta vietu doties, ierakstot navigācijā “Velmeri, Amatas pagasts”,
  • apmaldīšanās vai citu neskaidrību gadījumā zvanīt Dainai Zalānei (mob. 29156686).
  • Ievērosim ieteiktos drošības pasākumus. Būs nodrošināta iespēja atrasties 2m distancē vienam no otra svaigā gaisā.
  • Ierodoties pēc senču tradīcijām un jauniem noteikumiem varēs kārtīgi nomazgāt rokas.

Sarīkojumu laikā tiks fotografēts un filmēts.

Sarīkojumus atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un organizē kultūras menedžmenta centrs “Lauska”.