Saucējas – Trīci, munu ustabeni! – Jauns albums un koncerts GORS 11.septembrī


saucejas

Tradicionālās dziedāšanas grupas „Saucējas” koncerts

„Trīci, munu ustabeni”

svētdien, 2016.gada 11.septembrī, plkst. 16.00

Latgales vēstniecībā GORS, Rēzeknē.

Tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas” jaunajā tradicionālās mūzikas albumā “Trīci, munu ustabeni” ierakstījušas 29 Ludzas un Kārsavas dziesmas.

Cover_Saucejas_Tricimunu_mJaunajā albumā iekļautā repertuāra pamatā ir Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas folkloristu XII zinātniskajā ekspedīcijā, kura notika 1958. gadā Ludzas un Kārsavas rajonos, savāktie materiāli. 2014. gadā arī pašas “Saucējas” rīkoja lauka pētījumu, kurā apmeklēja vietas Ludzas un Kārsavas apkārtnē, kurās noritēja folkloras vākšana 1958. gadā, lai iegūtu papildu ziņas par toreizējiem folkloras teicējiem, fiksētā folkloras materiāla tradicionālajiem kontekstiem, ekspedīcijas norises apstākļiem u. tml., kā arī iepazīties ar tradicionālās mūzikas tā brīža situāciju Ludzā un Kārsavā. Nu darbs ir noslēdzies un rezultāts atrodams albumā “Trīci, munu ustabini”, kurā krāšņa vokālā daudzbalsība mijas ar melodiski daudzveidīgiem un niansētiem solo dziedājumiem, ko papildina arī daži instrumentālās mūzikas paraugi.

  1. gada ekspedīcija dziedātājas iedvesmojusi meklēt un pētīt arī tā laika fotogrāfijas un izveidot albumam īpašu fotosesiju, kurā “Saucējas” iemūžinātas speciāli piemeklētās 50. –60. gadu kleitās.

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas” izveidojusies 2003. gadā Rīgā. Grupas dalībnieces apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot tām lokālajām tradīcijām, kurām raksturīga daudzbalsība. „Saucēju” repertuārā ir plaši pārstāvēti dažādi latviešu tradicionālās polifonijas veidi, kas dokumentēti pārsvarā trīs Latvijas novados – Kurzemē (R), Sēlijā (DA) un Latgalē (A) un sniedz priekšstatu gan par arhaiskās burdondaudzbalsības veidiem, gan dažādām vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formām. Cita prioritāte grupas repertuāra izvēlē rodas no iespējām izmantot arhīvos uzkrātos tradicionālo dziedājumu skaņu ierakstus vai tiešus kontaktus ar dziedātājiem – tradīcijas nesējiem lauka pētījumu laikā. Savas darbības laikā „Saucējas” sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kas veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām. Grupa līdz šim izdevusi trīs mūzikas albumus („Saucējas” 2007, „Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora” 2012 (saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu kā 2012. gada labākais tautas mūzikas albums), „Saucējas. En concert á Paris” 2014), kuriem nu pievienojies arī ceturtais – “Trīci, munu ustabeni”.

Albums tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Sīkākai informācijai un biļešu iegādei lūdzu skatīt http://www.latgalesgors.lv/lv/saucejas-trici-munu-ustabeni

dance

group2

interview

iveta