Jūnija vidū iznāks izlase SVIESTS 8 un svinēsim etnofestivālu SVIESTS Valmiermuižā


15.jūnijā notiks etnofestivāls SVIESTS, kurš jau trešo gadu tiek rīkots Valmiermuižas pils parkā.  

Šogad festivāla tēma ir “Laika riti”, domājot par to, kā cilvēki dažādos laikos ir iztvēruši laika ritējumu un atzīmējuši cikliskos īpašos laikus – gadskārtas un citus svētkus.

Dienas programmā ir paredzēts apjomīgākais mājražotāju tirdziņš “Gardu Muti”, kā arī Amatnīcas, kurās dažādi savu aroda meistari rādīs, kā tradicionāli ticis attēlots vai mērīts laiks – tas redzams rotās un citos izstrādājumos. Kulinārās amatnīcas apskatīs dažādus veidus, kā iekonservēt, vai “apstādinātu laiku” dažādām pārtikas vielām – piens, kurš tiek sakults sviestā vai sasiets sierā, alus raudzēšana, dažādu zālīšu izmantošana ēdienos un arī ķermeņa kopšanā, lai novērstu novecošanu.

Muzikāli dienas programmā būs dzirdama pašmāju Valmieras Etnokokļu kopa Zanes Sniķeres vadībā, folkloras deju kopa “Dandari” rādīs savu Kadriļu programmu un “Rūžupis veiri” no Latgales dziedās vīru dziesmas. Plkst. 18.00 sāksies vakara muzikālā programma, kurā uzstāsies šobrīd labākās etnogrupas – vecmeistari “Iļģi” ar jaunām skaņām kā arī diezgan jauna elektro-folka apvienība “ZeMe”, kurā apvienojusies kokļu virtuoze Laima Jansone ar starptautiski pazīstamo elektroniskās mūzikas pārstāvi DJ Monsta.

Īpašie starptautiskie viesi šogad ir īru folk-panki Lankum no Dublinas, kurus nu jau mēdz uzskatīt par The Pogues cienīgiem pēctečiem, vadoties pēc viņu nepieradinātā priekšnesuma stila un repertuāra. Otra starptautiskā grupa ir Wipidoup no Bretaņas, Francijā. Wipidoup ir viena no vadošajām Francijā populārā Balfolk spēlētajām, ko var salīdzināt ar pašmāju danču kustību. Arī Latvijā pēdējā laikā radusies Balt-folk kustībā, kurā dancotāji aizrautīgi griež mazurkas, ko šajā Sviesta naktī būs iespējams darīt dzīvu franču mūziķu pavadījumā.

Viena no etnofestivāla SVIESTS kulminācijām Valmiermuižā allaž ir spāņu mākslinieka Jordi NN veidotā ugunsskulptūra. Šogad arī tā ir veltīta laika tēma, jo skulptūra attēlos seno mērinstrumentu Astrolabiju, ar kura palīdzību jau senie arābi un grieķi ir orientējušies vietā un laikā. Ugunsskulptūras degšanas norisi muzikāli pavadīs DJ Monsta.

Tomēr muzikālā kulminācija sekos vēl pēc tam, kad uz skatuves kāps vīru koris GAUDEAMUS un etnogrupa diriģenta Ivara Cinkusa vadībā, lai uzvestu Uģa Prauliņa ciklu “Pagānu gadagrāmata”. Šim uzvedumam mūsdienu mākslinieces un videomākslinieces Katrīna Neiburga un Zane Zelmene sagatavojušas īpašu vizuāli scenogrāfisku videodarbu.

Sīkāku informāciju par festivālu un biļetēm var uzzināt www.etnosviests.lv


Vienlaicīgi ar etnofestivālu SVIESTS izdevniecība “Lauska” laiž klajā ik pārgadus iznākošo albumu – etnomūzikas izlasi SVIESTS 8. Izlasē SVIESTS jau tradicionāli tiek apkopots tas, kas šobrīd skan latviešu postfolkloras lauciņā. Izlasē iekļautas gan tādas jau sen zināmas grupas kā Iļģi un Auļi ar saviem jaunajiem projektiem, bet arī ieskanās pilnīgi jaunas un nedzirdētas balsis. Šoreiz īpaši iezīmīgi ir vairāki skaņdarbi, kuros latviešu mūziķi un grupas vairāk vai mazāk spontāni sadarbojušās ar citu valstu un pat kontinentu muzikālu tradīciju pārstāvjiem.

Piedāvājam ieklausīties pirmajā SVIESTS 8 skaņdarbā – apvienības LOL “Atuy so kata”. Šeit sadarbojas pazīstamākais ainu mūziķis no Japānas Oki, lietuviešu dziedātā Laurita Peleniūte un pašmāju koklētājā Laima Jansone. Dziesma ir ainu un lietuviešu tautasdziesmu savienojums, abās tiek apcerēti mītiskie ūdeņi un senču gari, bet instrumentāli saspēlējās ainu stīgu instruments tonkori ar latviešu tradicionālo kokli.

Otrs skaņdarbs ir visslavenākās latviešu postfolkloras grupas “Iļģi” jaunākais veikums “Kunigundes un Dabreļa kāzu deja”, kura, iespējams, skanēs arī etnofestivālā SVIESTS 15.jūnijā Valmiermuižā.