Grupas «Auļi» vērienīgais projekts «Senču balsis» tuvojas kulminācijai


Kulminācijai tuvojas dūdu un bungu grupas „Auļi” vērienīgais projekts „Senču balsis”. Tajā grupa sadarbojas ar senās dziedāšanas meistariem no dažādām valstīm, grupas instrumentālo skanējumu sakausējot ar rīkles dziedāšanu, joikošanu un jodelēšanu, kā arī latviešu tautasdziesmu.

Koncerttūres “Senču balsis” koncerti:

11. septembrī VEF Kultūras pils, Rīga
12. septembrī Jelgavas kultūras namā
13. septembrī Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars”
14. septembrī Valmieras Kultūras centrā
15. septembrī Latgales vēstniecībā “Gors”

Biļetes iegādājamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

https://www.bilesuparadize.lv/lv/performances/performance/17098

Darbs pie projekta ilga divus gadus. Tā laikā grupa viesojās pie visiem projektā iesaistītajiem māksliniekiem, lai iepazītu viņu dziedāšanu autentiskā vidē. Grupas ceļi veda gan uz Mongolijas stepi, gan Norvēģijas ziemeļiem, gan Austrijas kalniem.

Līdz šim par projekta gaitu vēstīja ik pa laikam klajā nākošie videoklipi. Šonedēļ publicēts pēdējais no tiem, un jau pēc 12 dienām grupa uzsāks koncertturneju pa Latviju, kurā piedalīsies arī visi projektā iesaistītie ārvalstu mākslinieki. Vienlaicīgi klajā nāks arī jaunās programmas „Senču balsis” kompaktdisks.

Šonedēļ „Auļi” klajā laida projekta „Senču balsis” noslēdzošo video. Tajā redzams Latvijas rudens, un latviešu tradicionālās dziedāšanas veidu tajā pārstāv Edgars Lipors. Tautasdziesmā „Bērītim kumeļam” viņa balss savijas ar visu triju pārējo projektā iesaistīto mākslinieku balsīm – rīkles dziedāšanu, joikošanu un jodelēšanu.

„Mūsu mērķis ir parādīt, ka pasaulē ir tik daudz dažādu lietu, no vienas puses uzsverot tieši šo te dažādību, bet no otras puses – parādot, ka tās var arī mijiedarboties, līdzāspastāvēt un draudzēties,” projekta ideju atgādina grupas „Auļi” dalībnieks Kaspars Bārbals. Viss aizsākās pirms diviem gadiem. „Auļi” tolaik tikko bija ierakstījuši albumu kopā ar grupu „Tautumeitas”, izceļot tradicionālo dziedāšanu sieviešu balsīs. Nu bija īstais laiks pievērsties vīriem.

“Mēs nolēmām, ka šis albums mums būs džeku albums. Spēcīgas vīru balsis no dažādām valstīm,” saka Bārbals.

Tā kā „Auļiem” raksturīgs senatnīgs skanējums, viņi meklēja vīru balsis, kas pārstāv senās tradīcijas. Kā pirmā prātā ienāca rīkles dziedāšana. Un „Auļi” uz sadarbību aicināja starptautiski pazīstamo mongoļu rīkles dziedātāju Bacorigu Vānčigu.

“Viņš ir ļoti populārs gan savā valstī, gan daudz kur ārzemēs – braucis Amerikas tūrē, uzstājies Lielbritānijas karalienei,” turpina Bārbals.

Mongolija bija arī pirmā valsts, kur „Auļi” brauca filmēt videoklipu, jo viņiem bija ļoti svarīgi iejusties tieši tajā vidē, no kurienes nāk konkrētā dziedāšanas tradīcija. Klips uzņemts pāri par 30 grādu karstumā kādā no Mongolijas dabas parkiem, ļoti skaistā vietā. Ierakstītajā kompozīcijā mongoļu dziesma par huņņu pasaules iekarošanu savijusies ar latviešu tautasdziesmu „Div baloži strautā dzēra”.

“Tālāk mēs devāmies uz Norvēģiju, kur meklējām sadarbības partneri no sāmu kultūras, kas mācētu joikošanu. Mēs uzgājām Kaju Sombiju, kurš dzīvo pilsētā Karašaka, pašos Norvēģijas ziemeļos,” stāsta Bārbals.

Kajs Sombijs ir rokmūziķis, kurš vienā brīdī rokmūziku sāka miksēt ar joikošanu. Tagad grupas mūzika jau ieguvusi sava stila nosaukumu „Heavy joik” un Norvēģijā ir ļoti populāra.

“Tad mēs arī braucām uz turieni, filmējām video mīnus 30 grādos. Tas bija ļoti, ļoti iespaidīgi. Mēs arī paši redzējām ziemeļblāzmu, to nofotografējām un nofilmējām, un bijām baigi priecīgi. Braucot uz šīm te zemēm, mēs ļoti labi sajutām, kāpēc tā dziedāšana ir tāda tajā vai šajā zemē, jo pārsvarā visi tie senās dziedāšanas veidi ir saistīti ar dabu, ar dabas norisēm, ar dabas skaņām. Piemēram, mongoļi imitē dažādu dzīvnieku skaņas, savukārt joikošana ir tāda vairāk apcerīga, jo tur ir polārā nakts. Es teiktu, ka tā garā nakts ir diezgan depresīvs laiks, tas kaut kā ir jāpārdzīvo, un tā joikošana acīmredzot kaut kādā veidā to palīdz risināt,” skaidro Bārbals.

Gandrīz vai pretstats joikošanai ir dzīvespriecīgā jodelēšana Austrijā. To projektā pārstāv Vīnē dzīvojošais jodelētājs Albīns Paulus, kurš šo prasmi apguvis jau astoņu gadu vecumā un tagad pārvalda visdažādākos jodelēšanas stilus.

Jodelēšana galvenokārt ir mažorā, un tās viens no iemesliem varētu būt, ka savulaik kalnos jodelēja gani, jo šī te skaņas maiņa no falseta uz krūšu balsi – ātrā tempā to mainot – ir tālu dzirdama un tādējādi ir vieglāk sasaukt lopus:

“Mēs piedzīvojām arī demonstrāciju, jo mēs filmējām Alpu pļavās video, un tur bija govju ganāmpulki, kuriem ar jodelēšanu varēja pievērst uzmanību. Govis nāca mūsu virzienā ar visiem lielajiem zvaniem kaklā,” atklāj “Auļu” pārstāvis.

Pēc divu gadu darba tuvojas projekta kulminācija, kad koncertprogramma „Senču balsis” būs izbaudāma dzīvajā versijā piecos koncertos.

Ņemot vērā, ka mākslinieki atbrauc katrs no savas valsts un ikdienā ir ļoti aizņemti, tūri nācies veidot ļoti intensīvu, un, proti, koncerti notiks piecas dienas pēc kārtas, no 11. līdz 15. septembrim – Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Valmierā un Rēzeknē.

Līdz ar koncerttūres sākumu, 11.septembri, programma „Senču balsis” būs pieejama arī kompaktdiskā, kā arī digitālajās mūzikas straumēšanas vietnēs.