Auļi un Vektors Alpos tiekas ar jodelētāju Albin Paulus


Bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” turpina strādāt pie savas jaunās koncertprogrammas “Senču balsis” un atklāj nākamo ārzemju viesmākslinieku – Austriešu jodelētāju Albin Paulus, ar kuru skatītājiem būs iespēja tikties šī gada septembrī koncertos Latvijas lielākajās koncertzālēs un kultūras namos.

Alpos, starp ziedošām pļavām un sniegotām kalnu virsotnēm, tapis vareni lustīgs video austriešu tautasdziesmai “Almerlied Huidirdio” Auļu dalībnieka Mārtiņa Miļevska aranžējumā. Video stāsts ir par kalnu ganu, kurš Alpu pļavās gana govis, kopā ar austriešu dejotājiem (austriešu dejotāju lomās iejutušies 10 Rīgas Tehniskās universitātes tautas deju ansmabļa “Vektors” dejotāji) slauc pienu un no tā gatavo sviestu. Pēc tam Albin Paulus, kurš iejuties gana lomā, dodas uz tirgu pārdot savu produkciju un tur sastop 10 Auļus un 8 latviešu dejotājus (arī TDA “Vektors” dalībnieki), kuri uz tirgu devušies līdzi māla trauku tirgotājam no Latvijas. Priecīgi par veiksmīgiem darījumiem visi vienojas līksmā ballītē, kurā blakus ugunskuram izdodas piedzīvot lielisku pirms Jāņu noskaņu.

Videoklipu veidojusi daudzsološa komanda “Creators 22” (režisors  Niklāvs Vētra, galvenais operators Mārtiņš Kivlinieks, kameras operators Mārtiņš Goldbergs), horeogrāfe Dagmāra Bārbale un, protams, idejas autori – bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi”. Producents Kaspars Bārbals: “īpašu paldies jāsaka latvietim Gintam Puķītim, kurš jau 16 gadus dzīvojot Austrijā rūpīgi seko līdzi kultūras norisēm Latvijā un ar lielu aizrautību palīdzēja mūsu idejām realizēties”.

“Senču balsis” ir bungu un dūdu mūzikas grupas “Auļi” jaunā koncertprogramma sadarbībā ar māksliniekiem no dažādām pasaules valstīm. “Auļi” ir devušies pasaulē, lai iepazītos ar dziedātājiem, kuri pārstāv senas un neparastas dziedāšanas tradīcijas un tehnikas. Šoreiz uzmanība pievērsta jaudīgām vīriešu balsīm, kas raksturo kādu reģionu. Skaņdarbos pazīstamu izpildītāju dziedājums no ģeogrāfiski atšķirīgām vietām ir sapludināts ar “Auļu” latviešu muzikālajās tradīcijās balstīto spēcīgo instrumentālo mūziku, radot iespaidīgu pasaules mūzikas programmu.

Kā pirmo programmas viesi – rīkles dziedātāju no Mongolijas Bazorigu Vānčigu (Batzorig Vaanchig) – Auļi atklāja 2019. gada janvārī ar iespaidīgā “Hunnu Guren” klipa prezentāciju. Otrais mākslinieks, ar ko skatītājiem būs iespēja tikties klātienē  – sāmu joikotājs Kajs Sombijs (Kai Somby) – tika atklāts 2019.gada martā, kad Auļi nodeva skatītāju acīm -30 grādos filmēto video klipu dziesmai “Orbina”.

Vairāk par jodelēšanu var uzzināt no paša Albina Paulusa:

Koncerttūres “Senču balsis” koncerti:

11. septembrī VEF Kultūras pils, Rīga
12. septembrī Jelgavas kultūras namā
13. septembrī Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars”
14. septembrī Valmieras Kultūras centrā
15. septembrī Latgales vēstniecībā “Gors”

Biļetes iegādājamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

https://www.bilesuparadize.lv/lv/performances/performance/17098