Saucējas un Oi Dipnoi no Sicīlijas radījuši kopīgu dziesmu un videoklipu


Maģa, maģa ābelēna”

Notiks pirmizrāde “Saucēju” un sicīliešu etnomūziķu radītās dziesmas video animācijai

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” aicina uz “Maģa, maģa ābelēna” video Latvijas pirmizrādi un sadziedāšanās vakaru ceturtdien, 9. janvārī plkst. 19.00 bārā “Tallinas pagalms” Miera ielā 10. Dziesma ir “Saucēju” un Sicīlijas etnomūzikas trio “Oi Dipnoi” kopdarbs, kurai video animāciju ir radījusi sicīliešu māksliniece Kiara Čekarella (Chiara Ciccarella). 

“Saucējas” decembra beigās koncertēja Katānijā, Sicīlijā, kur video tika pirmo reizi parādīts plašākai publikai. Grupas vadītāja Iveta Tāle atzīmē: “Gadu mijā klajā nākusī animācija ir “Saucējām” labs iedvesmas avots un iemesls uzsākt gadu skanīgi – ar sadziedāšanos draugu pulkā. To sākām jau Katānijā un nu turpināsim Rīgā.”

2019. gada pavasarī pēc nejaušas saspēlēšanās un sadziedāšanās kādā Pārdaugavas krodziņā “Saucējas” un “Oi Dipnoi” radīja kopīgu skaņdarbu – “Saucēju” dziedātu Kurzemes kāzu dziesmu “Maģa, maģa ābelēna” sicīliešu mūziķu muzikālajā interpretācijā. Lai arī abas grupas pārstāv atšķirīgus mūzikas žanrus, tomēr tās vieno vēlme apzināt tradicionālo mūziku un atklāt tās skaistumu citiem Šai radošajai savienībai pievienojās arī māksliniece Kiara Čekarella, kas radīja stāstu par latviešu sievietes maģisko pasaules izjūtu.

Dziesma “Maģa, maģa ābelēna” ir ierakstīta Rīgā studijā GEM PLUS un ir iekļauta kultūras menedžmenta cenra “Lauska” jaunākajā etnomūzikas izlasē “SVIESTS 8”, kurā tiek apkopota aktuālākā latviešu mūsdienu tautas mūzika. Šoreiz līdzās tādām grupām kā “Iļģi”, “Auļi”, “ZeMe” un citas ir iekļautas arī “Saucēju” un “Oi Dipnoi” kopprojekts.

https://www.youtube.com/watch?v=jDZ7DHjX1Ws

Par “Saucējām”:

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupas „Saucējas” dalībnieces jau 15 gadus apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot tām lokālajām tradīcijām, kurām raksturīga daudzbalsība. Savā darbības laikā “Saucējas” izdevušas četrus mūzikas albumus („Saucējas” (2007), „Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora” (2012), „Saucējas. En concert á Paris” (2014), „Trīci, munu ustabeni. Ludzas un Kārsavas tradicionālā mūzika” (2016)).

Paralēli jaunu koncertprogrammu gatavošanai jau trešo gadu “Saucējas” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Kultūras akadēmijas atbalstu turpina īstenot projektu “Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā”, kura ietvaros grupas dalībnieces veic dziesmu ierakstus dabā.