Laiksnes jaunais albums – Ko zinu gaidīt


Folkloras grupai “Laiksne” iznāk jauns albums “Ko zinu gaidīt

Šā gada rudenī Kultūras menedžmenta centrs “Lauska” izdevis folkloras grupas “Laiksne” nu jau sesto mūzikas albumu “Ko zinu gaidīt”. Tajā apkopotas trīspadsmit tautas dziesmas par sievietes mūža ritējumu, sākot ar piedzimšanu, uzaugšanu, jaunības dienām un gatavošanos precībām.

Foto: Andris Priedīte

“Ko zinu gaidīt? Drusku zinu, drusku ne. Dzīve būtu garlaicīga, ja mēs visu zinātu uz priekšu,” tā albuma pieteikumā saka grupas dalībnieki. “Jauno albumu esam auklējuši veselus trīs gadus, meklējot dziesmas nošu pierakstos, teicēju arhīvos un draugu pulkā. “Laiksnes” skanējums ir mūsu visu grupas dalībnieku kopdarbs – radīts ar gaišu smaidu, klausāms ar vieglumu!”

Albums “Ko zinu gaidīt” ierakstīts studijā “GEM plus” (skaņu režisors Gatis Gaujenieks), piedaloties grupas dalībniekiem Baibai Indrēvica, Dinai Liepai, Laumai Garkalne, Imantai Nīgalei, Vinetai Romāne, Kasparam Indrēvicam un Gatim Gaujeniekam, kā arī viesmāksliniekiem dziesmā “Es piedzimu pie māmiņas” – Ilgai Reizniecei un “Laiksnes” bērniem Elizabetei Miltiņai un Jumai Gaujeniecei.

Grupa “Laiksne” jau no 1993. gada aktīvi darbojas Latvijas folkloras dzīvē, apgūstot plašu tradicionālās mūzikas materiālu – no gadskārtu un godu ieražu dziesmām līdz danču melodijām, spēlējot pārsvarā mūsdienīgi interpretētu tautas mūziku. Līdz šim grupai izdoti pieci albumi, veltīti dažādām tēmām – sievietes mūža gājumam (Kyukova dzagyuze (2001) un Es jauna būdama (2003), Jāņiem (Jāņu nakti zelta rasa), Ziemassvētkiem – Es čigāna meita biju (2013) un galda un sadzīves dziesmām – Putra (2010)).

Albuma vāciņam izmantota Lauras Pīgoznes glezna “Nakts lāsītes”. Albuma dizainers Mārtiņš Plotka.

Albuma tapšanu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kultūras centrs Iļģuciems un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.