Grupas “Tautumeitas” šūpuļdziesma “Pelīte”


2017. gada vasarā izdevniecība „Lauska” laidīs klajā jau 7. etno-mūzikas izlasi SVIESTS. Darbs pie izlases norit pilnā sparā un nu piedāvājam noklausīties vienu no izlases skaņdarbiem – grupas “Tautumeitas” dziesmu „Pelīte”.

Grupas dalībniece Asnate Rancāne stāsta par dziesmas tapšanu: “Šūpuļdziesma „Pelīte” tapa laikā, kad vairākus mēnešus ceļoju pa Āfriku. Dziesmas pamatā dzirdams Āfrikā populārs tradicionālais instruments mbira (īkšķu klavierītes), kam ir ļoti skaista, nomierinoša skaņa, un ko tradicionāli spēlē ilgstoši un repetatīvi, tādējādi meditējot un izveidojot saikni ar augstākiem spēkiem. Dziesma tapa kādā lietainā vakarā, kurš tika pavadīts teltī, slēpjoties no negaisa. Kā jau zināms, lietus bieži vien mēdz izraisīt nostaļģiskas sajūtas, tāpēc iespējams arī „Pelītē” varam saklausīt ilgas pēc mājām un ģimenes. Dziesmas solo daļu izpilda mana māsa Aurēlija Rancāne, kurai perfekti izdevās pārņemt un atspoguļot šo stāstu un sajūtu savā balsī.”

Foto Līga Ūbele

Foto Līga Ūbele

Tautumeitas” sāka ar tradicionālās mūzikas dziedāšanu, mēģinot pietuvoties un atdarināt teicējas. Pašas dalībnieces skaidro: “Taču jo tuvāk gājām dziesmām, jo tuvāk dziesmas nāca mums, līdz kamēr šķita dabiski tās apvienot ar visu pārējo, ko šajā pasaulē esam dzirdējušas un sajutušas kā savu. Tagad tautasdziesmas izspēlējam, izmantojot savas balsis un tembrāli piesaistošus instrumentus, skanējumā ietverot arī savus uzskatus par laiku, telpu un tautumeitas izjūtām tajos.”

 

Etno-izlasi SVIESTS 7 ieskandinās šāgad 10. jūnijā Valmiermuižā, sarīkojuma „Saulgriezis” ietvaros uz SVIESTS skatuves!

Etno-izlase SVIESTS top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.